Teen haudutus

Yhdestä pensaasta

Yksi teen lukemattomista ihmeistä on se, että miten saman pensaan lehdet voivat muuttua näin moneksi:

  • valkoinen tee
  • vihreä tee
  • keltainen tee
  • oolong-tee (kiinalainen sinivihreä tai sininen tee hapettumisasteen mukaan)
  • musta tee (kiinalainen punainen tee)
  • puerh-tee (kiinalainen musta tee)

 

Teen valmistusprosessi

Hapetus määrää teen lopullisen laadun. Teenlehdet poimitaan ja niiden annetaan ”nuutua” usein yön yli. Lehdistä tulee nahkeita ja taipuisia, jonka jälkeen niitä voi helposti käsitellä. Lehtiä rullataan, hierretään ja kierretään ilman, että ne menevät rikki. Vain lehtien solukko rikotaan, jolloin luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat ja muuttuvat joutuessaan yhteyteen hapen kanssa. Vihreää teetä ei välttämättä nuuduteta lainkaan, vaan se paahdetaan tai höyrytetään, näin hapetusprosessi ei pääse käyntiin ja teelehdet säilyttävät luonnollisen värinsä ja koostumuksensa. Oolong-teessä hapetus keskeytetään ja sitä kutsutaan puolifermentoiduksi teeksi. Lopuksi teelehdet kuivataan, jotta kaikki kosteus poistuu, mikä on edellytys teen säilyvyydelle. Hapetus on tarkka, usein käsityötä vaativa tietyissä lämpötila- ja kosteusolosuhteissa tapahtuva prosessi.

Tee on ennen kaikkea maukas juoma, ja jotta tee-elämyksesi olisi täydellinen tässä muutama vinkki teen oikeaoppiseen hauduttamiseen:

Annostele sopiva määrä teelehtiä: pääsääntö 1 tl/kuppi, jos haudutetaan teekannuun
+1tl/kannu valitse oikea haudutuslämpötila ja -aika:

VIHREÄ TEE

Vihreä tee

Vihreä tee on maailman vanhin ja yleisin tee. Vihreän teen päälle ei koskaan saa kaataa kiehuvaa vettä, 70-80 asteinen vesi on paras vihreä teen haudutukselle. Ero kiinalaisen ja japanilaisen vihreän teen välillä on siinä, että japanilaiset höyryttävät ja kiinalaiset paahtavat teensä.

 

lampojapanilaiset 60-70°C, muut/70-85°C,

kello1-3 min, voi hauduttaa vähintään 2 kertaa

Valkoinen tee

Valkoinen tee

Valkoista teetä ei ole juurikaan käsitelty, se on kaikkein luonnonmukaisinta ja ehkäpä terveellisintä teetä. Valkoinen tee valmistetaan vain teepensaan yläosan avautumattomista lehtinupuista ja kärkilehdistä.

lampo75-80°C,

kello7-15 min, voi hauduttaa useamman kerran

Oolong-tee

Oolong-tee

Oolong-teessä on runsaasti eri makuvaihtoehtoja teen hapettumisasteen mukaan. Se on laadukasta ja usein hyvin arvokasta teetä.

lampo80-90°

kello2-4 min, voi hauduttaa jopa 5 kertaa

Musta tee

Musta tee

Musta tee (kiinalainen punainen tee) on länsimaissa suosituin tee. Musta tee on kokonaan hapetettu tee.

lampo95-100°C

kello3 min, yleensä vain yksi haudutus, Darjeeling 3 kertaa

Puerh-tee

Puerh-tee (kiinalainen musta tee)

Puerh-tee (kiinalainen musta tee) on tuoksultaan ja maultaan muhevan multainen, maalainen ja on ainoa tee, joka ikääntyessään paranee kuin viinit. Se kuuluu kiinalaisen lääketieteen rohtoihin. Uskotaan, että ehkäisee ylipainoa, alentaa kolesterolia, piristää maksan aineenvaihduntaa, vahvistaa pernaa, ehkäisee närästystä, ehkäisee infektiotauteja ja bakteerien kasvua, poistaa rasvaisten ruokien myrkkyjä ja kuona-aineita, vahvistaa immuunijärjestelmää, poistaa alkoholin tuomia haittoja.

lampo95-100°C

kello3 min, yleensä vain yksi haudutus, Darjeeling 3 kertaa

Keltainen tee

Keltainen tee

Keltainen tee on harvinainen ja erikoinen teelaatu. Teen lehdet paahdetaan vain kevyesti ja kääritään paperiin, jonka jälkeen tee säilytetään pimeässä, mistä syntyy keltaiselle teelle tyypillinen väri ja maku.

lampo70-80°C

kello2-3 min