Teen haudutus

Yhdestä pensaasta

Teelaadut määriytyvät käsittelytavan mukaan. Yksi teen lukemattomista ihmeistä on se, että miten saman pensaan lehdet voivat muuttua näin moneksi:

  • valkoinen tee
  • vihreä tee
  • keltainen tee
  • oolong-tee (kiinalainen sinivihreä tai sininen tee hapettumisasteen mukaan)
  • musta tee (kiinalainen punainen tee)
  • puerh-tee (kiinalainen musta tee)

Eri teelaatuja voi siis luokitella eri kategorioihin hapetusasteen mukaan. Tee voidaan jakaa myös kahteen isoon ryhmään: ordoksiseen teehen eli perinteisin menetelmin tuotettuun kokolehtiteehen ja koneellisesti käsiteltyyn CTC-teehen. Lue lisää tästä

 

Teen valmistusprosessi

Hapetus määrää teen lopullisen laadun. Teenlehdet poimitaan ja niiden annetaan nuutua muutaman tunnin tai  yön yli. Lehdistä tulee nahkeita ja taipuisia, jonka jälkeen niitä voi helposti käsitellä. Lehtiä rullataan, hierretään ja kierretään ilman, että ne menevät rikki. Vain lehtien solukko rikotaan, jolloin luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat ja muuttuvat joutuessaan yhteyteen hapen kanssa. Vihreää teetä ei välttämättä nuuduteta lainkaan, vaan se paahdetaan tai höyrytetään, jolloin hapetusprosessi ei pääse käyntiin ja teelehdet säilyttävät luonnollisen värinsä ja koostumuksensa. Oolong-teessä hapetus keskeytetään ja sitä kutsutaan puolifermentoiduksi teeksi. Lopuksi teelehdet kuivataan, jotta lähes kaikki kosteus poistuu, mikä on edellytys teen säilyvyydelle. Hapetus on tarkka, usein käsityötä vaativa tietyissä lämpötila- ja kosteusolosuhteissa tapahtuva prosessi.

Tee on ennen kaikkea maukas juoma, ja jotta tee-elämyksesi olisi täydellinen tässä muutama vinkki teen oikeaoppiseen hauduttamiseen:

Annostele sopiva määrä teelehtiä: pääsääntö 1 tl/kuppi 2-3 dl (jos haudutetaan teekannuun +1tl/kannu). Ota huomioon lehtien koko: pienilehtinen tai rikottu lehti hautuu nopeammin, kuin isolehtien tai rullattu (kuten oolong-tee). Valkoinen tee on yleensä isolehtinen ja kevyt ja siksi sitä voi annostella reilu teelusikallinen per kuppi. 

Valitse oikea haudutuslämpötila ja -aika:

Valkoinen tee 75-80 °C // 2-4 min
Vihreä tee: 70-80 °C // 1-3 min
Keltainen tee 70-80 °C // 2-3 min
Oolong tee 80-90 °C // 2-4 min
Musta tee 95-100 °C // 3-5 min
Puerh tee 95-100 °C // 3-5 min

Lue ja noudata tarkempia ohjeita teepakkauksessa. Lisätietoja eri teelaaduista alla.

 

Valkoinen tee

Valkoinen tee

Valkoinen tee on kaikkein luonnonmukaisinta – teelehtien annetaan vain kuivua ja lakastua ulkotiloissa. Siksi se on terveellisintä ja sisältää antioksidantteja ja vitamiineja enemmän kuin muut teelaadut. Teelehdet poimitaan vain kerran vuodessa, aikaisin keväällä huhti-toukokuun vaihteessa, joitakin laatuja voi kerätä vain parina päivänä vuodessa.

Valkoinen tee valmistettiin aikoinaan vain keisarin käyttöön. Tarinan mukaan vain neitsyet saivat poimia sitä silkkihansikkaat kädessä auringonnousun hetkellä. Hienoimpiin teelaatuihin kerätään vain kärkisilmut, siksi sato on pieni ja kallis. Maku on äärimmäisen hienostunut, raikas ja kevyt. Haudutetaan 70-80-asteisessa vedessä 1-15 min (jos hennompia lehtiä, riittää jopa minuutti). Maistele sopivan lämpöisenä, ei koskaan höyryävänä, jotta pääset nauttimaan tämän hienoimman teelaadun vivahteista. Lue lisää valkoisesta teestä tässä

lampo75-80°C,

kello1-15 min, voi hauduttaa useamman kerran

VIHREÄ TEE

Vihreä tee

Vihreä tee on maailman vanhin ja yleisin tee. Vihreän teen päälle ei koskaan saa kaataa kiehuvaa vettä, 70-80 asteinen vesi on paras vihreä teen haudutukselle. Ero kiinalaisen ja japanilaisen vihreän teen välillä on siinä, että japanilaiset höyryttävät ja kiinalaiset paahtavat teensä. Teelehtiä ei nuuduteta, vaan kevyesti kuumennetaan pannussa tai höyrytetään ja kuivataan 90-asteisen ilman avulla. Höyrytys säilyttää vihreyden ja vihreälle teelle ominaisen ruohomaisen saunavihdan tuoksun. Lue lisää vihreästä teestä tässä.

 

lampojapanilaiset 60-70°C, muut 70-85°C,

kello1-3 min, voi hauduttaa vähintään 2 kertaa

Keltainen tee

Keltainen tee

Keltainen tee on harvinainen ja erikoinen teelaatu. Se on lähinnä vihreää ja valkoista teetä. Keltainen tee on niin korkealaatuista ja harvinaista, että sitä aikoinaan sitä tarjottiin ja annettiin lahjaksi vain keisarille, jonka symbolinen väri oli keltainen. Nimi siis ei niinkään viittaa teen tai haudukkeen väriin, vaan keisarilliseen arvoon. Jos siis haluat tarjota tärkeälle vieraallesi erinomaista teetä, valitse keltainen.

Teen lehdet paahdetaan vain kevyesti ja kääritään paperiin tai kankaaseen, jonka jälkeen tee kuivatetaan pimeässä, mistä syntyy keltaiselle teelle tyypillinen väri ja maku.

lampo70-80°C

kello2-3 min

Oolong-tee

Oolong-tee

Oolong-teessä on runsaasti eri makuvaihtoehtoja teen hapettumisasteen mukaan. Se on laadukasta ja usein melko arvokasta teetä.

Oolong-tee luokitellaan teenautintojen aatelikastiin. Todellisten teen asiantuntijoiden mukaan oolong-tee on vuosikertaviineihin verrattavissa oleva aistien huipentuma. Hapetusasteesta riippuen oolong voi muistuttaa niin mustaa kuin vihreää teetä. Oolong on osittain hapetettu (10-70%) tee. Voidaan puhua vaaleista ja tummista oolongeista. Oolongin valmistusprosessiin voi kuulua pitkiä jaksoja, jossa lehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Oolong-teehen käytetään usein teelehtiä, jotka ovat kasvaneet jo täyteen kokoonsa.

Oolongia voi hauduttaa useamman kerran, veden lämpötila ja haudutusaika pitää noudattaa tarkkaan. Itse asiassa monet oolongit avautuvat vasta toisella tai kolmannella haudutuskerralla. Lue lisää oolongeista tässä.

lampo80-90°

kello2-4 min, voi hauduttaa jopa 5 kertaa

Musta tee

Musta tee

Musta tee (kiinalainen punainen tee) on länsimaissa suosituin tee. Musta tee on kokonaan hapetettu tee. Prosessi muuttaa teen katekiinien kemiallisia rakenteita, jolloin teelehdet muuttavat väriään vihreästä kupariseen ja samalla teen maku vahvistuu. Mustan teen väri ei itse asiassa ole musta, vaan kuparinpunainen. Siksi Kiinassa mustaa teetä kutsutaan nimellä ” hong cha”, mikä tarkoittaa punaista teetä.  Mustaa teetä tulee Kiinan lisäksi Intiasta, Sri Lankalta ja Afrikan maista kuten Keniasta ja Ruandasta. Myös Mustanmeren alueen georgialaiset ja azerbaidzhanilaiset mustat teet ovat kiinnostavia. Lisäksi Turkki on yksi maailman suurimmista mustan teen tuottajamaista.

lampo95-100°C

kello3-5 min, yleensä vain yksi haudutus

Puerh-tee

Puerh-tee (kiinalainen musta tee)

Puerh-tee (kiinalainen musta tee) on nimetty Yunnan provinsissa sijaitsevan pienen kaupungin mukaan, jossa sitä valmisteltiin ensimmäisen kerran. Puerh valmistetaan myöhään kerätyistä isoista teelehdistä. Käsittelyprosessiin kuuluu pitkä fermentaatioprosessi, jolloin teelehdet ikään kuin jälkikypsytetään. Tietyissä lämpö- ja kosteusoloissa teelehdissä tapahtuu biokemiallisia muutoksia, jotka antavat puerhille tunnusomaisen maun ja tuoksun. Luonnollinen prosessi kestää muutamasta kuukaudesta vuosiin. Puerhit jaetaan kahteen ryhmään: sheng (raaka) ja shu (kypsä) puerhiin. Tarinan mukaan arvokkaimmat puerhit ovat jopa 80-100 vuotta vanhoja. Puerh voi olla irtoteenä ja tiili- tai kakkumuotoon puristettuna. Puristetusta teekakusta veistetään paloja, murskataan ja sekoitetaan kuumaan veteen.

Puerh on tuoksultaan ja maultaan muhevan multainen, maalainen ja on ainoa tee, joka ikääntyessään paranee kuin viinit. Se kuuluu kiinalaisen lääketieteen rohtoihin. Uskotaan, että ehkäisee ylipainoa, alentaa kolesterolia, piristää maksan aineenvaihduntaa, vahvistaa pernaa, ehkäisee närästystä, ehkäisee infektiotauteja ja bakteerien kasvua, poistaa rasvaisten ruokien myrkkyjä ja kuona-aineita, vahvistaa immuunijärjestelmää, poistaa alkoholin tuomia haittoja.

lampo95-100°C

kello3-5 min