TSAIKKA-POSTI

9,00 € Sis alv.

Lähetä Tsaikka-postia ystävällesi ©Ilahduta äitiä, isää, ystävää, siskoa, veljeä, tätiä kortilla, joka sisältää monia tsaikkahetkiä! Loistava ja asiakkailtamme varauksettoman myönteistä palautetta saanut idea nyt saatavilla verkkokaupastamme.

VIHREÄ TEE

Vihreä tee

Itä-Aasian suosituin teelaji on vihreä tee. Ihanteellisinta tuoreena, juuri poimittuna ja haudutettuna. Kiinassa, maailman suurimmassa teevaltiossa, jossa tee on kansallisjuoma, vihreä tee hallitsee teevalikoimia. Japani on ainoa teetä kasvattava maa, joka on erikoistunut vain vihreään teehen. Vihreää teetä ei fermentoida. Ero japanilaisen ja kiinalaisen vihreän teen välillä on siinä, että japanilaiset höyryttävät ja kiinalaiset paahtavat teelehtiä. Näin kiinalainen vihreä on hiukan voimakkaamman makuista, kuin raikkautensa ja vehreytensä säilyttävä japanilainen tee.

Vihreä tee vaatii 60-80-asteista vettä, ei siis missään tapauksessa kiehuvaa, sillä se helposti kitkeröittää vihreän teen. Noudata siis pakkauksessa olevia haudutusohjeita, jotta pääset nauttimaan vihreän teen upeasta makumaailmasta. 

 

lampojapanilaiset 60-70°C, muut 70-85°C,

kello1-3 min, voi hauduttaa vähintään 2 kertaa

Valkoinen tee

Valkoinen tee

Valkoinen tee sisältää paljon teepensaan valkoisia kärkiä ja lehdet ovat käsityönä käärittyjä. Valkoinen tee on todellinen ylellisyys teelaatujen joukossa. Sitä valmistetaan aivan tietynlaisella menetelmällä. Tuoreet teepensaan nuput kerätään ennen kuin ne aukeavat, veden annetaan haihtua niistä, jonka jälkeen ne kuivataan kokonaan. Nupuissa säilyy niiden hopeamainen sävy. Valmis tee on kirkasta, virkistävää ja makeahkoa. Jotkin valkoisen teen lehdet voidaan kääriä käsin erilaisiin muotoihin. Valkoinen tee tuotetaan Kiinassa Fujianin provinssissa.

lampo75-80°C,

kello7-15 min, voi hauduttaa useamman kerran

Oolong-tee

Oolong-tee

Todellisten teen asiantuntijoiden mukaan oolong-tee on vuosikertaviineihin verrattavissa oleva aistien huipentuma. Hapetusasteesta riippuen oolong voi muistuttaa niin mustaa kuin valkoista teetä. Oolong on osittain hapetettu (10-70%) tee. Oolongin valmistusprosessiin voi kuulua pitkiä jaksoja, jossa lehtien annetaan näivettyä ja hapettua. Oolong-teehen käytetään usein lehdet, jotka ovat kasvaneet jo täyteen kokoonsa. Oolongia voi hauduttaa useamman kerran, veden lämpötila ja haudutusaika pitää noudattaa tarkkaan.

lampo80-90°

kello2-4 min, voi hauduttaa jopa 5 kertaa

Musta tee

ROOIBOS

Rooibos

Iltateeksi sopiva vaihtoehto on rooibos-hauduke. Etelä-Afrikassa kasvava punapensas on todellinen terveyskasvi. Juoma on kofeiiniton, vatsaystävällinen ja täynnä antioksidantteja. Lisäksi sitä ei voi valmistaa väärin, se ei kitkeröidy ja kiehuva vesi käy!

Yrttitee

Teen haudutus

Yhdestä pensaasta

Yksi teen lukemattomista ihmeistä on se, että miten saman pensaan lehdet voivat muuttua näin moneksi:

  • valkoinen tee
  • vihreä tee
  • keltainen tee
  • oolong-tee (kiinalainen sinivihreä tai sininen tee hapettumisasteen mukaan)
  • musta tee (kiinalainen punainen tee)
  • puerh-tee (kiinalainen musta tee)

 

Teen valmistusprosessi

Hapetus määrää teen lopullisen laadun. Teenlehdet poimitaan ja niiden annetaan ”nuutua” usein yön yli. Lehdistä tulee nahkeita ja taipuisia, jonka jälkeen niitä voi helposti käsitellä. Lehtiä rullataan, hierretään ja kierretään ilman, että ne menevät rikki. Vain lehtien solukko rikotaan, jolloin luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat ja muuttuvat joutuessaan yhteyteen hapen kanssa. Vihreää teetä ei välttämättä nuuduteta lainkaan, vaan se paahdetaan tai höyrytetään, näin hapetusprosessi ei pääse käyntiin ja teelehdet säilyttävät luonnollisen värinsä ja koostumuksensa. Oolong-teessä hapetus keskeytetään ja sitä kutsutaan puolifermentoiduksi teeksi. Lopuksi teelehdet kuivataan, jotta kaikki kosteus poistuu, mikä on edellytys teen säilyvyydelle. Hapetus on tarkka, usein käsityötä vaativa tietyissä lämpötila- ja kosteusolosuhteissa tapahtuva prosessi.

Tee on ennen kaikkea maukas juoma, ja jotta tee-elämyksesi olisi täydellinen tässä muutama vinkki teen oikeaoppiseen hauduttamiseen:

Annostele sopiva määrä teelehtiä: pääsääntö 1 tl/kuppi, jos haudutetaan teekannuun
+1tl/kannu valitse oikea haudutuslämpötila ja -aika: